afbeeldingboven-1

De oorsprong van rubber

10 mei 2015 Ecolan

De oorsprong van de rubberindustrie ligt in Zuid-Amerika.Tijdens de tweede reis naar Amerika (1493-1496), ontmoet Columbus op Haïti indianen welke een spel spelen met ballen gemaakt van een 'elastisch hars'. 

In Brazilië werd rubber gebruikt voor het waterdicht maken van kleding. Het verhaal gaat dat toen de eerste Europeanen uit Brazilië met deze kleding terugkeerden in Portugal ze berecht werden op verdenking van tovenarij.

Afbeelding: Rubberboom

Rubber is een polymeer dat voorkomt als een emulsie in het sap (latex) van een rubberboom, ongeveer 33% van dit sap bestaat uit rubber. De latex wordt getapt uit de rubberboom en gefiltreerd. Vervolgens wordt hieraan zuur toegevoegd om de rubberdeeltjes samen te laten klonteren. Het resultaat hiervan wordt door een pers of mangel gehaald om het water te verwijderen, de dunne plakken worden hierna gedroogd.

In 1770 ontdekte de chemicus Priestley per ongeluk dat rubber potloodstrepen kon verwijderen. Rubber werd vanaf dat moment vooral in kleine stukjes verkocht als vlakgom en het materiaal werd rubber genoemd, naar het Engelstalige werkwoord voor wrijven (to rub).

In 1839 werd het vulkaniseren (toevoegen van zwavel waardoor de eigenschappen van rubber sterk verbeteren) van rubber uitgevonden door Charles Goodyear. Hierna nam de vraag naar rubber sterk toe. In 1910 slaagde de Russische chemicus Lebedev erin om voor het eerst een synthetisch rubber te maken.

Synthetisch rubber

Afbeelding: Ingredienten EPDM klein

EPDM is de afkorting van "Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer" en is een synthetische rubber. Synthetische rubbers worden in een fabriek geproduceerd in tegenstelling tot natuurrubber dat uit de rubberboom getapt wordt.

Voor het synthetisch produceren van rubber is polymerisatie vereist, dit is een proces dat ook gebruikt wordt in de productie van plastics. Na dit proces verkrijgt men een thermoplastisch polymeer. Vervolgens wordt deze gemengd met o.a. roet, vulkanisatiemiddelen en andere vulstoffen. Dit mengsel wordt daarna gevulkaniseerd om zo een EPDM rubber te verkrijgen. Deze heeft (t.o.v. oa natuurrubber) een aantal aantrekkelijke eigenschappen:

- een hoge elasticiteit (tot 400%) en dit over een groot temperatuursbereik van -35 graden Celsius tot 120 graden Celsius
- een goede bestendigheid tegen vele zuren en zouten en tegen ozon- en UV-straling
- een bewezen gebruiksduur van meer dan 50 jaar

EPDM-rubber wordt sinds ca. 1963 gebruikt en vindt vele toepassingen, o.a. in de bouw (dakafdichting), de automobielsector (afdichtingsringen, afdichtingsstrips aan ramen en deuren), riemen, transportbanden en slangen (bv. tuinslangen), elektrische isolatie, vijverfolie, etc..

Hertalan Rubber Products is binnen Europa de eerste producent die van de synthetische rubber EPDM een folie-baan heeft geproduceerd. Dit was in 1968 en vanaf dat moment doet de EPDM folie haar intrede in de Europese markt voor dakbedekking, gevel- en vochtkerende systemen en vijversystemen.

 

Deel dit bericht: