Ecolan_33 zwemvijver

Zwemvijver in uw eigen tuin: optimaal genieten

zwemvijver

De afgelopen jaren zien we de vraag naar een zwemvijver in de eigen tuin steeds meer toenemen. Door te kiezen voor een zwemvijver wordt de luxe van het zwemmen en afkoelen in eigen tuin gecombineerd met het natuurlijke uiterlijk van een vijver. Door EPDM vijverfolie toe te passen bij een zwemvijver krijgt de vijver en het zwemwater een natuurlijk uiterlijk. Want zeg nou zelf, wat past beter in uw tuin? Een "blauw clean zwembad" of een zwemvijver waarbij planten zorgen voor de reiniging van het water?

De meest kenmerkende eigenschappen van een zwemvijver zijn:

        ✓ Natuurlijke uitstraling.
        ✓ Diep gedeelte (200 cm)  waarin gezwommen kan worden.
        ✓ Geen toepassing van chloor of andere chemicaliën.
        ✓ Ruim ondiep gedeelte waar moerasplanten voor de filtering zorgen.
        ✓ Zwemgedeelte zonder bodembedekking, het plantgedeelte is gevuld met subtraat, lava of
           een ander filterend medium.
        ✓ Geen vissen.

 

Afhankelijk van de vorm van de zwemvijver zien we veelal rechthoekige zwemvijvers, of zwemvijver met een natuurlijke vorm. Eén van de vershillen bij het ontwerp is dat een rechthoekige zwemvijver vaak bestaat uit 2 delen. Een diep gedeelte om in te zwemmen en een ondiep gedeelte waarbij planten het water zuiveren. Bij dit type zwemvijver is de rand tussen tuin en zwemgedeelte duidelijk te zien, de wanden staan hierbij haaks op de bodem.

Bij een natuurlijke vorm staan de zuiverende planten in het zwembassin zelf en lopen de zijkanten van de vijver vloeiend over in de tuin. De wanden van de vijver zijn schuin waardoor het geleidelijk aan dieper wordt. 

 

Inspirerende zwemvijvers gerealiseerd met EPDM vijverfolie

filterzone EPDM zwemvijver
Rubber vijverfolie zwemvijver
EPDM zwemvijver 850x200
Strakke zwemvijver
zwemvijver

Uw zwemvijver | Onze specialiteit

ECOLAN® EPDM vijverfolie is bij uitstek geschikt als afdichting van uw zwemvijver. De veelzijdigheid van het materiaal maakt het mogelijk om nagenoeg iedere vijver op een duurzame en betrouwbare manier af te dichten. 

 Bevat geen schadelijke stoffen die in het water kunnen komen
✓ Loogt niet uit
Wortelbestendig.
✓ Bewezen gebruiksduur van meer dan 30 jaar.
Natuurlijke ronde vormen zijn zeer eenvoudig te verwerken.
 In iedere vorm leverbaar, indien nodig op maat gemaakt.
2D en 3D lastechnieken.
Nederlands fabrikaat.
Hoog kwalitatieve EPDM folies tegen een goede prijs/kwaliteitverhouding.

Zwemvijver aanleggen

Een zwemvijver aanleggen als alternatief voor een zwembad is natuurlijk een goed idee. Zomers heerlijk zwemmen en de rest van het jaar ziet de zwemvijver er ook nog eens prachtig uit. Zo kunt u in ieder seizoen van uw zelf aangelegde zwemvijver genieten. Maar is zo’n zwemvijver eigenlijk zelf aan te leggen?

Voordat u start met het aanleggen van een zwemvijver, is het verstandig om over een aantal zaken na te denken. De afmeting bijvoorbeeld. Een kleine zwemvijver is nog wel zelf aan te leggen, maar een zwemvijver van een groter formaat is een stuk bewerkelijker. Daarbij zijn de kosten voor het aanleggen van een zwemvijver afhankelijk van meerdere factoren zoals bereikbaarheid van de tuin, de afmeting en de diepte van de zwemvijver en de soorten pompen.

Bent u handig genoeg en beschikt u over de juiste apparatuur, dan kunt u ervoor kiezen om de uitdaging zelf aan te gaan en een grote zwemvijver zelf aan te leggen. Houd er rekening mee dat een zwemvijver aanleggen begint op de tekentafel. Zorg voor een helder en uitvoerbaar plan voordat je daadwerkelijk start met het aanleggen van een zwemvijver. Ons advies is wel om altijd materiaal van de hoogste kwaliteit te gebruiken. Wij adviseren u graag bij uw plannen om een zwemvijver zelf aan te leggen.

De voordelen van een zwemvijver ten opzichte van een zwembad

Een zwemvijver of zwembad? Een lastige keuze, kunnen we ons voorstellen. Hierdoor hebben we een aantal voordelen van een zwemvijver versus zwembad op een rijtje gezet voor u. Zo is een standaard zwembad onderhoudsintensief. Daarbij zijn bij een zwembad, om de juiste kwaliteit van het zwemwater te garanderen, chemicaliën en chloor nodig. En dient u het water regelmatig te verversen om hygiënische redenen. Bij een zwemvijver is dit anders. Mits juist aangelegd, zorgt de natuur in de zwemvijver zelf voor het onderhoud van het zwemwater. De filterzone van de zwemvijver bevat namelijk zuiverende waterplanten en poreuze gesteentes zoals lavasteen, die het water zuiveren. Hierdoor zijn chloor en chemicaliën zijn niet nodig. En doet de zwemvijver qua onderhoud een minder groot beroep op u én uw portemonnee.

Bovendien ziet een zwemvijver er in de winter ook schitterend uit. U kunt er dan weliswaar misschien minder comfortabel in zwemmen dan in de zomer, maar u heeft nog altijd iets om van te genieten. Daarnaast speelt de matzwarte kleur van de EPDM vijverfolie in een zwemvijver een grote rol in de watertemperatuur. Doordat EPDM vijverfolie deels bestaat uit koolstof, olie én natuurlijk rubber, neemt de zwarte folie warmte op uit het zonlicht en geeft dit af aan het zwemwater. Op een zonnige dag kan dit wel zorgen tot een temperatuurstijging van 4 graden! Zo is het sneller aangenaam om in een zwemvijver te zwemmen dan in een regulier zwembad.

De eerste stap op weg naar uw droom zwemvijver is gezet. We helpen u graag verder met uw keuze voor een zwemvijver of zwembad.

Offerte aanvragen >   Bereken uw vijverfolie >

Zoek uw ECOLAN® dealer >      Inspiratie? >